Hero imageMobile Hero image
  • LinkedIn
  • Facebook

February 24, 2021

Beter trainen met innovatieve app. SogetiLabs helpt InnoSportLab de Tongelreep bij de ontwikkeling van een innovatieve app voor jonge wedstrijdzwemmers. Het resultaat? Meer motivatie en beter kunnen trainen. Ontdek het succesverhaal of maak direct kennis met SogetiLabs!

Nederland is een echt ‘zwemland’. Al jaren staan Nederlanders aan de top van de zwemwereld, maar daar zijn we niet zomaar gekomen en aan de top blijven is moeilijk. Presteren is een combinatie van motivatie, (ontdekking van) talent en de juiste begeleiding. Sogeti helpt InnoSportLab de Tongelreep bij het samenbrengen van deze factoren.

Motiveren en talent erkennen middels een tweetrapsraket 

Wij werken samen aan het bouwen van een tweetrapsraket: allereerst willen we een Sensor-App oplossing ontwikkelen die jonge wedstrijdzwemmers genoeg waarde levert om te gaan gebruiken. We mikken hierbij op een ‘Strava-achtige’ oplossing, waarmee we in plaats van hardlopers en fietsers, zwemmers inzicht geven in hun prestaties en hun progressie en in de toekomst wellicht ook in de prestaties van anderen. Belangrijk is om het doelgroepgericht te maken voor de jonge wedstrijdzwemmers, dit motiveert om vaker en beter te trainen.

Het tweede deel van “de raket” bestaat uit het bundelen en ontsluiten van de (geanonimiseerde) data van individuele zwemmers. Het is de ambitie om in dit data lake door middel van patroonherkenning talenten te identificeren. De mogelijkheden zijn legio, van simpelweg zwemtijden vergelijken, tot complexe varianten als de schoenmaat en lengte van de ouders van een zwemmer te betrekken bij het bepalen van zijn of haar potentieel. Juist bij kinderen met een groot verschil in lengte en gewicht helpt een (grote) dataset bij het in perspectief plaatsen van iemands zwemtijden en ontwikkeling(perspectief).

De voordelen op een rij

  • Talent kan worden geïdentificeerd in het data lake
  • Zwemtijden kunnen makkelijk vergeleken worden
  • Schoenmaat en lengte van ouders kunnen gebruikt worden om de potentie van jonge wedstrijdzwemmers te bepalen
  • Ontwikkeling zwemtijden kan in perspectief geplaatst worden middels de dataset 

Een project met vallen en opstaan

Maar waar begin je met zo’n project? Wij nemen de mogelijkheden van de technologie als uitgangspunt: wat kan de sensor en hoe krijgen we dit te zien in de app? Omdat we iets aan het creëren zijn wat nog niet bestaat komen we ook regelmatig hobbels tegen. Zo is het lastig om erachter te komen welke data de sensor kan meten, wat weer invloed heeft op het design van de app. Ook het maken van de connectie tussen de sensor en telefoon is lastiger dan je zou denken, aangezien elektronica en water niet altijd goed samengaan. In onze onderzoeksfase zijn dan ook meerdere sensoren helaas gesneuveld. 

Een oplossing en verder kijken

Gelukkig hebben we een team professionals dat hard werkt aan een werkend prototype. Het team van SogetiLabs kun je in twee teams verdelen: ‘Team Sensor’ en ‘Team App’. Aan de sensor werken voornamelijk collega’s van het Digital Manufacturing team (DMF). En aan de app werken de backend & front-end developers en de designers. Om het team op één lijn te houden hebben we een Product Owner, Business Analist, Scrum Master en een Architect. 

Samen hebben we al veel voortgang geboekt bij het realiseren van het prototype. Ook wordt er regelmatig in een Olympisch zwembad getest. De volgende fase van ons project is het ontsluiten van de data, zowel voor de gebruiker in de app, als voor InnoSportLab. Want: meten is weten!

Verder praten over innovatie?

Wij denken met SogetiLabs graag mee over innovaties die tijd en geld besparen. Ontdek de diensten van SogetiLabs!

Sogeti impact bij InnoSportLab de Tongelreep

  • Innovatieve Sensor-App voor Zwemmers: SogetiLabs ontwikkelt een app die jonge wedstrijdzwemmers inzicht geeft in hun prestaties en progressie, vergelijkbaar met Strava, om hen te motiveren beter en vaker te trainen.
  • Talentherkenning via Data-analyse: De app verzamelt geanonimiseerde data van zwemmers en plaatst deze in een data lake, waar patroonherkenning wordt toegepast om talenten te identificeren en zwemtijden in perspectief te plaatsen.
  • Technologische Uitdagingen: Tijdens de ontwikkeling van het prototype waren er obstakels, zoals het meten van data met sensoren in wateromstandigheden en het maken van stabiele verbindingen tussen sensoren en telefoons.
  • Succesvol Prototype: Dankzij de samenwerking tussen SogetiLabs-teams voor sensoren en app-ontwikkeling is een werkend prototype gerealiseerd, dat regelmatig getest wordt in een Olympisch zwembad om de nauwkeurigheid en bruikbaarheid te verbeteren.
Maaike Ruisendaal

Maaike Ruisendaal