Modern App

Introductie tot Low-Code/No-Code ontwikkeling

We duiken in de wereld van low-code/no-code applicatieontwikkeling, gericht op praktisch en efficiënt werken. Eenvoud in technologie kan onze bedrijfsprocessen aanzienlijk verbeteren. Samen zetten we stappen in technologische vernieuwing, met realistische en succesvolle toepassingen.

Tegenwoordig gebruiken de meeste bedrijven (87%) low-code oplossingen om medewerkers zonder IT-vaardigheden in staat te stellen eenvoudige apps voor de werkplek te bouwen1. En tegen 2025 voorspelt Gartner dat 75% van de IT-applicaties van ondernemingen gebouwd zal zijn met behulp van low-code ontwikkeling2. In feite zal dit soort ontwikkeling ooit zijn als elektriciteit in onze huizen: zo alomtegenwoordig, dat we het niet eens meer als 'technologie' beschouwen.

Dus, dat is het dan: low-code/no-code voor al je applicatieontwikkeling vanaf nu! Een simpele keuze! Niet helemaal. In dit artikel verkennen we de briljante voordelen van de low-code/no-code aanpak - maar leggen we uit waarom het niet altijd per se de juiste oplossing is.

Ontgrendel je ware productiviteitspotentieel

De low-code/no-code revolutie onder de bedrijven van vandaag is onmiskenbaar - en misschien niet verrassend. Er zijn verschillende sleutelvoordelen die hebben bijgedragen aan de toenemende populariteit ervan, die de manier waarop veel bedrijven opereren hebben getransformeerd. Hier zijn slechts enkele van de meest impactvolle voordelen:

  • Versnelde ontwikkeling: Low-code/no-code platforms bieden visuele interfaces, slepen-en-neerzetten functionaliteit, en vooraf gebouwde componenten, die de tijd en moeite die nodig is om applicaties te bouwen aanzienlijk verminderen. Ontwikkelaars kunnen functionele prototypes creëren en applicaties veel sneller implementeren in vergelijking met traditionele coderingsbenaderingen. Deze versnelling is vooral nuttig voor organisaties die snel softwareoplossingen moeten ontwikkelen en itereren.
     
  • Verhoogde productiviteit: Met low-code/no-code platforms kunnen ontwikkelaars meer tijd besteden aan hogere bedrijfsprocessen, in plaats van tijd te besteden aan repetitieve en alledaagse coderingstaken. Als gevolg hiervan kunnen ontwikkelingsteams productiever zijn, projecten sneller leveren en meer tijd besteden aan innovatie, probleemoplossing en het vooruit helpen van het bedrijf.
    GeminiMizeerd risico van vallen en opstaan: Het is oké om te falen. Een low-code/no-code aanpak maakt experimenten mogelijk. Je kunt dingen testen en zien of ze goed werken - en als de adoptie laag is of het blijkt dat het niet nodig is om een applicatie te hebben voor die specifieke functie, dan zijn de verliezen minimaal. Je kunt snel verdergaan en iets anders proberen.
     
  • Groter zakelijk inzicht: Low-code/no-code biedt een frisse aanpak voor traditioneel applicatieontwerp. Een bredere groep belanghebbenden kan worden betrokken bij het proces - waardoor de noodzaak voor technische expertise wordt verminderd of weggenomen. Niet-technische gebruikers, zoals burgerontwikkelaars of bedrijfsanalisten, kunnen deelnemen. Dit biedt een groter inzicht in je bedrijfsprocessen en hoe de applicatie tastbare voordelen kan hebben. Het creëert een nieuw prisma van werken.
    Verminderde ontwikkelingskosten: Traditioneel coderen vereist vaak het inhuren en behouden van geschoolde ontwikkelaars, wat kostbaar kan zijn. Low-code/no-code platforms stellen organisaties in staat om meer te bereiken met minder ontwikkelaars, waardoor de algehele ontwikkelingskosten worden verminderd. Bovendien kunnen de snellere ontwikkelingscycli en vereenvoudigd onderhoud resulteren in lagere operationele uitgaven gedurende de levenscyclus van de applicatie.

Meerdere trajecten vereisen duidelijke paden

Voordat je helemaal opgaat in de voordelen, wacht even. Alleen omdat je een applicatie kunt bouwen met een low-code/no-code aanpak, betekent dat niet altijd dat je dat ook zou moeten doen. Elk scenario vereist zorgvuldige overweging omdat er geen behoefte is aan veel verschillende apps voor hetzelfde doel. Begin met een stap terug te doen en neem een hoger standpunt in.

Ja, low-code/no-code kan zeker sommige bestaande applicaties een boost geven - ze simpeler, beter, meer geïntegreerd en meer gecorreleerd maken. Maar je hoeft niet alles van boven naar beneden te heroverwegen om de aanpak toe te passen.

Meerdere trajecten vereisen duidelijke paden. Dus, elke applicatie moet op een geval-per-geval basis worden bekeken. De vraag zou niet moeten zijn: "Wanneer moet ik overstappen op low-code/no-code?". Haal het "wanneer" weg. Low-code/no-code kan worden toegepast in combinatie met je bestaande codeertechnologieën en methodologieën. In feite zal voor de meeste organisaties de nabije toekomst beide omvatten. De uitdaging is daarom het vinden van de juiste 'mix' - en hier kan een vertrouwde partner zoals Sogeti helpen.

De noodzaak van een vertrouwde partner

"Als low-code/no-code zo eenvoudig te gebruiken is, hoe kan een partner dan waarde toevoegen?" Wel, naast het vinden van de juiste balans tussen bestaande systemen en nieuwe applicaties, zijn er andere overwegingen: het bedrijf in staat stellen met IT heeft ook een keerzijde. Wanneer medewerkers zelf applicaties ontwikkelen, is het moeilijk om controle te houden over aspecten zoals veiligheid en naleving. Het roept een belangrijke vraag op: "Hoe houd je grip op IT zonder de snelheid van reactie op zakelijke veranderingen met low-code oplossingen in gevaar te brengen?"

Dit was precies de uitdaging waarmee een Nederlandse multinationale coöperatieve bank te maken kreeg - en dat is waarom ze zich tot Sogeti wendden voor ondersteuning. Samen hebben we zorgvuldig een low-code strategie geïmplementeerd met behulp van Microsoft Power Platform, waar snelheid en controle hand in hand gaan. Dit diende als een enkel bedrijfsbreed data- en appontwikkelingsplatform en was de basis voor verdere digitalisering.

Inderdaad, Sogeti heeft een goed gevestigde en sterke relatie met Microsoft, wat betekent dat we maximale waarde kunnen halen uit Power Platform, waardoor je verder en sneller kunt gaan. We kunnen Power Platform naadloos integreren in andere ecosystemen. En we kunnen je helpen het meeste te halen uit de nieuwste functies, inclusief zaken zoals de Copilot-bediening - een volgende generatie AI-assistent waarmee je een app kunt bouwen, inclusief de data erachter, gewoon door te beschrijven wat je nodig hebt via meerdere stappen van conversatie.

Bovenal bieden we ondersteuning bij elke fase van het adoptieproces - precies wanneer je ons nodig hebt. De volwassenheid van elke organisatie verschilt, dus we kunnen op elk punt binnenkomen om de vereiste begeleiding te bieden. Of het nu gaat om te begrijpen wanneer je een low-code/no-code aanpak moet gebruiken, een traditionele methodologie, of een mix van de twee; je helpen met controle, governance en bestaande capaciteiten; verandermanagement en training leveren; of advies geven over de technische bouw van complexere use cases - we kunnen je helpen waarde te realiseren door technologische snelheid.

Kan ik je helpen?

Monika Romeijn Head of Cloud & Development
Phone number: +31 886 606 600