van-de-studie-game-design-naar-test-automation-engineer-joey-vogelzang-webbanner.jpg

Van de studie Game Design naar Test automation Engineer

Ontmoet Joey, test automation engineer, die zijn hobby gamen combineert met zijn werk in quality engineering. Wil jij ook werken waarbij je technologie en gaming kan combineren? Lees dan snel verder of bekijk de vacatures. 

Vacatures

Joey, een energieke 27-jarige testautomation-engineer bij Sogeti, vindt in zijn vrije tijd plezier in diverse spellen, van bordspellen tot aan de PlayStation, Xbox en Switch, met Dungeons and Dragons als favoriet. Het gamen en zijn interesse in technologie brachten hem naar opleidingen in applicatieontwikkeling en ICT en mediadesign, met een focus op game design. Hoewel hij nu actief is in de testwereld, blijft zijn begrip van de interactie tussen technologie en gebruikers van belang in zijn huidige carrière.

De eerste stappen in testen

Testen sprak me aan vanwege mijn nieuwsgierigheid naar het eindproduct en de connectie die ik wilde maken met de gebruiker. Het idee om te kunnen beoordelen hoe mijn werk presteert zodra het in handen van de gebruiker komt, en om eventuele tekortkomingen te ontdekken, motiveerde mij om in de wereld van testen te stappen.

Toen ik voor het eerst samenkwam met mensen die het testvak echt uitoefenden bij een klant, vroeg ik me af hoe de theoretische kennis zich zou verhouden tot de praktijk. Het schetsen van verwachtingen is één ding, maar om te zien hoe dit werkelijk uitpakt in de praktijk, dat is iets anders. Je kunt niet alles uit een boekje halen; in de praktijk kom je voor verrassingen te staan. Ik ontdekte al snel dat echte situaties complexer zijn en dat ze uitdagingen met zich meebrengen waarop je niet altijd bent voorbereid. Deze ervaring heeft me geleerd dat praktijkervaring belangrijk is om te groeien als professional.

Focussen op de sterke kanten

Het is eigenlijk wel grappig dat je als individu vaak geneigd bent te werken aan je zwaktes, en dat is deels waar, maar je kunt ook omringd worden door de juiste mensen die jouw zwaktes aanvullen. Dat is de essentie van teamwork: samenwerken om elkaar te versterken.

Er zal altijd getest moeten worden

Testen is naar mijn idee cruciaal. Kijk maar naar elk product dat ooit is ontwikkeld. Op een bepaald moment komt er altijd een vorm van testen bij kijken, bewust of onbewust. Wanneer je iets creëert, volgt er vaak een evaluatie. Dat is ook een vorm van testen. Het wordt nog te vaak beschouwd als iets wat enkel en alleen aan het einde van een project gebeurt, maar testen is eigenlijk onmisbaar in alle aspecten van ontwikkeling. Hoe eerder we evalueren, hoe makkelijker en sneller we kunnen bijsturen.

Omgaan met uitdagingen en onverwachte situaties als testautomation-engineer

In een dynamische omgeving zoals deze is het onvermijdelijk dat er onverwachte situaties optreden. Bij het testen van applicaties kunnen bijvoorbeeld afwijkingen of bugs naar voren komen die niet eerder waren opgemerkt. Mijn rol als tester omvat niet alleen het nauwkeurig documenteren en communiceren van deze bevindingen, maar ook het bijdragen aan het identificeren en beoordelen van potentiële risico's. Niet alle kleine fouten worden namelijk opgelost. Dat klinkt misschien gek, maar soms accepteren we het risico omdat het zo laag is. Dan is de investering te groot ten opzichte van de winst. Het is dan extra belangrijk om het risico goed in te schatten, bij te houden en daar dus over te adviseren.

Sogeti, waar ambities vorm krijgen

Bij Sogeti wordt sterk benadrukt dat je jezelf moet kunnen zijn, een authentieke omgeving waar je vrij bent om je eigen weg te volgen en je persoonlijke doelen na te streven. Het bedrijf ondersteunt medewerkers actief bij het ontdekken van hun passies en ambities, en helpt hen bij het uitstippelen van hun carrièrepad. Als je bijvoorbeeld voelt dat je op een bepaald traject vastloopt, biedt Sogeti diverse mogelijkheden en opties om samen met jou naar alternatieven te kijken. Ze zijn buitengewoon meegaand en denken graag met je mee.

Mijn meest memorabele ervaring bij Sogeti? Dat moet toch wel de ontwikkeling van het STAP-initiatief zijn. STAP staat voor het Sogeti Teams and Availability Projects en is kortgezegd een organisatorische ontwikkeling die de manier van werken positief heeft veranderd. Onze professionals, die in de beschikbaarheid zitten, kunnen nu meer waarde voor zichzelf creëren en impact maken voor Sogeti. STAP begon allemaal met een visie, een idee om mogelijkheden te verkennen en te zien waar we echt het verschil konden maken. Het was fantastisch om te zien hoe deze visie tot leven kwam en werd geaccepteerd door anderen. Het geeft mij voldoening om te weten dat onze inspanningen echt impact hebben en dat ons project blijft groeien en bloeien, zelfs in zo'n korte tijd.

Werken bij Sogeti als test engineer

Ben je benieuwd naar jouw kansen als tester bij Sogeti? Neem dan contact op met Demi of bekijk de vacatures!

Vacatures

Kan ik je helpen?

Helen Bosma Stages en Traineeships
Phone number: +31629633969